Klimaattechniek

Klimaattechniek, je hoort het vaak voorbij komen maar wat is het nou precies? Klimaattechniek is de branche die zich bezighoudt met zaken als verwarming, koeling, ventilatie, luchtbehandeling en meet- en regeltechniek. In het kort: alle installaties die het binnenklimaat van jouw bedrijfspand regelen. Denk aan:

  • Cv-installaties
  • Airconditioning
  • Warmtepompen
  • Luchtbehandeling
  • Koel- en vriesinstallaties

Klimaattechniek: ontwerp en advies

Binnen de klimaattechniek richt men zich op het ontwerp van en advies over de verschillende installaties. Klimaattechniek is erg belangrijk. Een fijn temperatuur, de juiste luchtvochtigheid en de aanwezigheid van frisse lucht zijn namelijk goed voor de gezondheid en de productiviteit. Dit is belangrijk voor bijvoorbeeld kantoorpanden, bedrijfspanden, woningen, ziekenhuizen en scholen.

Klimaattechniek en duurzaamheid

Er is meer en meer aandacht voor het milieu. Dit betekent dat duurzaamheid belangrijk is. Kantoren en woningen moeten zo klimaatneutraal mogelijk zijn. Dit betekent extra uitdagingen binnen de klimaattechniek: installaties en oplossingen moeten duurzaam zijn. Simpel gezegd: ze moeten zo lang mogelijk goed functioneren, zo weinig mogelijk belastend voor het milieu zijn en een laag energieverbruik hebben. De cv-installatie en airconditioning ken je ongetwijfeld. Maar er komen steeds meer innovatieve oplossingen bij! Een paar voorbeelden:

Warmteterugwinning

Hiermee haal je warmte uit afgevoerde ventilatielucht. Deze warmte gebruik je vervolgens om toevoerlucht mee te verwarmen. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te doen. De meest toegepaste technieken zijn het warmtewiel, de kruisstroomwisselaar en het twee-elementensysteem.

Bodemwarmtewisselaar (voor warmtepomp)

Dit is een gesloten systeem voor ondergrondse energieopslag. De energiebron is jawel: bodemwarmte. Leidingen gaan ongeveer 100 meter de grond in waar warmte wordt onttrokken. Om de warmte naar boven te krijgen, wordt een mengsel van water en glycol door de leidingen gepompt. De warmtepomp gebruikt deze warmte voor verwarming.

Warmte- en koudeopslag (WKO)

Deze techniek zorgt ervoor dat je warmte of koude kunt opslaan in de bodem. In de zomer wordt het koele grondwater gebruikt om gebouwen te koelen. Opgewarmd water wordt weer opgeslagen in de bodem. Dit gebruik je in de winter weer om gebouwen te verwarmen. Je besparing is enorm! Je bespaart tot wel 95% op koeling en tot ongeveer 40-50% op verwarming.

Klimaatplafonds

Een klimaatplafond is een metalen plafond met watervoerende elementen. Door deze elementen stroomt warm of koud water. Het volledige plafond kan hiermee voor warme of juist koele straling (afgifte) zorgen. De aan- en afvoer van lucht gaat via roosters die in de panelen zijn verwerkt. Ongeveer 90% van de warmte van het water wordt via straling aan de lucht overgegeven. De overige 10% van de warmteoverdracht verspreidt zich door middel van convectie.

Kortom: de techniek staat niet stil en er zijn veel (nieuwe) mogelijkheden. Laat je dus goed informeren.

Klimaattechniek Meijer Verduurzaamt

Ik verzorg de klimaattechniek voor iedereen exclusief particulieren. Klimaattechniek is maatwerk. Daarom kijk ik altijd naar het totaalplaatje. Wat voor onderneming heb jij? Hoeveel mensen werken er? In welke omstandigheden? Wat heb je nodig? Wat zijn je wensen? Vanzelfsprekend hecht ik waarde aan duurzaamheid. En houd ik rekening met mens & milieu. Daarom bied ik duurzame oplossingen om energie en dus kosten te besparen. Op korte en lange termijn. Ik geef je een advies op maat.

Neem jij de volgende stap in verduurzaming?

Vrijblijvend kennismaken

Trots om te mogen werken voor: