Verduurzamen bedrijf

Heb jij het voornemen je bedrijf te verduurzamen? Goede stap; met duurzaam ondernemen neem jij je verantwoordelijkheid voor het milieu en de toekomst. Maar waar begin je? Er zijn zoveel mogelijkheden… Je kunt met kleine veranderingen beginnen of alles meteen rigoureus aanpakken. Wat is voor jouw bedrijf het beste? Wat zijn de kosten? Wat levert het op? Ik help je hierbij!

Verduurzamen bedrijf: de eerste stappen

Wil je meteen beginnen? Denk dan klein; je hoeft er niet meteen een grote investering voor te doen.

Thuiswerken: in hoeverre heb jij je mensen nodig op locatie? Wanneer het niet noodzakelijk is, kun je ervoor kiezen werknemers vaker thuis te laten werken. Dit scheelt CO2-uitstoot. Werknemers die vaak met de auto komen maar redelijk dichtbij wonen, kun je stimuleren vaker met de fiets te komen. En met het OV naar het werk te komen is ook een optie!

Vervang de plastic bekers bij de koffieautomaat door ‘gewone’ mokken. Nog duurzamer: stimuleer je mensen hun eigen mok van huis mee te laten nemen. Ook kun je bij de toiletten een handdroger laten plaatsen in plaats van papieren doekjes of katoenen handdoeken te gebruiken.

Hoe fanatiek scheiden jullie afval? Als je dit nog niet doet: een goede eerste stap! Afhankelijk van de branche waarin je werkt, kun je ook kritisch zijn op het verpakkingsmateriaal van producten.

Schaf luchtzuiverende kantoorplanten aan. Hierdoor is er minder luchtverversing nodig. Bovendien neemt de productiviteit van werknemers ook nog eens toe!

Verduurzamen bedrijf: en verder?

Meer doen dan eerdergenoemde stappen? Laat je dan goed adviseren. Er zijn verschillende mogelijkheden om jouw bedrijf te verduurzamen.

Zonnepanelen

Met zonnepanelen op jouw bedrijfspand wek je energie op waarmee je bespaart op je gekochte stroom. Wek je meer stroom op dan je verbruikt? Dan kun je het terugleveren aan de energiemaatschappij.

Isolatie

Is jouw pand niet goed geïsoleerd? Dan heb je vast enorme hoge stookkosten in de winter. En in de zomer is het niet koel te krijgen. Belangrijk dus om goed te isoleren!

Verwarmen en koelen

Hoe zit het met je Cv-ketel? Airconditioning? Verse lucht? Verouderde installaties kunnen je veel meer kosten dan wat het oplevert. En zijn niet goed voor het milieu. Bovendien gaan de ontwikkelingen snel en heb je vaak meer voordelen van nieuwe installaties dan je zou denken. De moeite waard om uit te zoeken dus!

BREEAM-NL In Use: meten is weten

Natuurlijk wil jij precies weten wat voor effect de duurzaamheidsinspanningen hebben. Daarom is het slim om BREEAM-NL In Use uit te voeren. Doel van de BREEAM-NL In Use is de uitvoering van een 0-meting waarmee vervolgens steeds verbeteringen doorgevoerd kunnen worden. BREEAM-NL In Use kun je dus zien als een managementtool om continue de duurzaamheid van je vastgoed te weten. Hiermee kun je de duurzaamheid van je vastgoed dus ook vergelijken met andere gebouwen.

Verduurzamen bedrijf: advies

Het verduurzamen van jouw bedrijfspand(en) is een totaalplaatje. Het een hangt vaak samen met het ander.

Wil jij een (volgende) stap maken in het verduurzamen van je bedrijf? Neem gerust contact met me op. Samen kijken we naar je wensen en de mogelijkheden. Ik kom met een onafhankelijk advies en begeleid je gedurende het hele traject.

Neem jij de volgende stap in verduurzaming?

Vrijblijvend kennismaken

Trots om te mogen werken voor: