Het verduurzamen van de economie staat bovenaan de lijst van de Nederlandse overheid. Jij wilt hier als ondernemer vast aan bijdragen. Maar het ontbreekt je aan geld en tijd hiervoor. Gelukkig kun je subsidie ontvangen voor het verduurzamen van je vastgoed. Maar welke subsidie? Om hoeveel gaat het dan? En hoe werkt het precies? Ik snap dat de drempel om te verduurzamen best hoog is. Ik help je er graag bij.
Subsidie verduurzamen vastgoed
Subsidie verduurzamen vastgoed: 2 opties
Heb jij een of meerdere bedrijfspanden? Om een deel van de kosten voor de investeringen voor het verduurzamen van je vastgoed te vergoeden, zijn er globaal 2 opties:
- Subsidies
- Fiscale voordelen
Het verschil? Met een subsidie krijg je daadwerkelijk geld op je rekening gestort. Een fiscaal voordeel betekent dat je een extra aftrekpost op je vennootschaps- op inkomstenbelasting krijgt.
Subsidiemogelijkheden verduurzamen vastgoed
Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)
Deze subsidie stimuleert het investeren in duurzaamheid. Ga jij je bedrijfspand(en) verduurzamen met bijvoorbeeld een zonneboiler, isolatie, zonnepanelen of warmtepomp? Dan kan je dit een mooi bedrag opleveren. Het exacte bedrag is afhankelijk van het type installatie of de techniek die wordt gebruikt. Als je in aanmerking komt, dan is de subsidie vaak al enkele duizenden euro’s. Het is dus zeker de moeite waard om uit te zoeken wat je precies nodig hebt en welke subsidie daar dan tegenover staat! Het betekent dat je kosten mee kunnen vallen.
Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++)
Deze subsidie stimuleert het verminderen van CO2 uitstoot. En het produceren van groene energie uit bronnen als zon, wind, water, biomassa en geothermie. Denk aan het installeren van zonnepanelen, windmolens en biomassaketels. Waarbij het plaatsen van zonnepanelen het vaakst wordt gedaan en in de meeste gevallen ook prima mogelijk is. De hoogte van deze subsidie hangt af van de CO2-reductie. Ook dit is dus slim om mee te nemen in je berekeningen!
Verduurzamen vastgoed: fiscale voordelen
Energie-investeringsaftrek (EIA)
Naast subsidie voor het verduurzamen van vastgoed, zijn er dus ook fiscale voordelen. Zo is er de Energie-investeringsaftrek (EIA). Dit voordeel is bedoeld voor investeringen die leiden tot energiebesparing op het bedrijfspand of de bedrijfsactiviteiten. Wanneer jouw investering in aanmerking komt, kun je hiermee een voordeel behalen van 45,5% van het investeringsbedrag.
Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)
Met deze voordelen word je gestimuleerd te investeren in machines, apparaten en andere milieu- en welzijnsvriendelijke bedrijfsmiddelen. De MIA zorgt ervoor dat je profiteert van een extra aftrekmogelijkheid van de fiscale winst. De hoogte van de aftrek is afhankelijk van de categorie waarin de investering valt. Het gaat om 13,5%, 27% of 36% van het investeringsbedrag. Ook voor BREEAM-Nl trajecten is MIA beschikbaar. Met de Vamil kun je de investering willekeurig afschrijven. Ze worden beide toegepast op de aanschaffings- en voortbrengingskosten van de bedrijfsmiddelen die zijn vermeld op de Milieulijst.
Of jij gebruik kunt maken van de MIA of de Vamil of zelfs beide, ligt aan de categorie waar de investering in valt. Al met al verstandig om je te laten adviseren.
Subsidie verduurzamen vastgoed: aanvraag indienen
Ik snap dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Want wat zijn nu precies de mogelijkheden voor jou? En hoe kom je ervoor in aanmerking? Per regeling verschilt het waar je het in moet dienen. Bij sommige regelingen moet je al in de offertefase een aanvraag indienen. Bij de andere moet je de investeringsopdracht hebben ondertekend, waarna de investering drie maanden in aanmerking kan komen voor subsidie.
Kortom: laat je goed adviseren en denk vanaf het begin al na over de subsidie voor het verduurzamen van jouw vastgoed.