Ben jij eigenaar van een pand? Dan staat verduurzaming vast op je lijstje van belangrijke zaken. Alle gebouwen in Nederland samen stoten jaarlijks zo’n 25 megaton CO2 uit. De ambitie is om dat drastisch terug te brengen. Werk aan de winkel dus, voor de toekomst van mens en milieu. Maar wat zijn de mogelijkheden voor het verduurzamen van jouw vastgoed?
Verduurzamen vastgoed
Verduurzamen vastgoed: de mogelijkheden
Zonnepanelen
Zelf energie opwekken is een logische eerste stap. Met zonnepanelen wek je energie voor eigen gebruik op. Wek je meer stroom op dan je verbruikt? Dan kun je het terugleveren aan de energiemaatschappij. Hoeveel zonnepanelen en welke je nodig hebt, hangt af van het pand, je verbruik en je toekomstplannen. Ik leg je er alles over uit.
Isolatie
Zonder goede isolatie hebben veel maatregelen niet het gewenste effect. Warmte blijft niet hangen en ook koelen is heel lastig. Dit resulteert in hoge energiekosten. Hoe zit het met jouw isolatie? Ik inventariseer en geef je advies.
Verwarmen en koelen
Ontwikkelingen gaan snel en er zijn vele mogelijkheden om jouw pand(en) duurzaam te verwarmen en koelen. Ik kan je adviseren over je cv-ketel(s). Over het gebruik van infraroodverwarming. Over de mogelijkheden voor een warmtepomp. Over moderne airconditioninginstallaties. En bijvoorbeeld luchtbehandeling.
BREEAM-NL In Use: meten is weten
Natuurlijk wil jij precies weten wat voor effect de duurzaamheidsinspanningen hebben. Daarom is het slim om BREEAM-NL In Use uit te voeren. Doel van de BREEAM-NL In Use is de uitvoering van een 0-meting waarmee vervolgens steeds verbeteringen doorgevoerd kunnen worden. BREEAM-NL In Use kun je dus zien als een managementtool om continue de duurzaamheid van je vastgoed te weten. Hiermee kun je de duurzaamheid van je vastgoed dus ook vergelijken met andere gebouwen.
Verduurzamen vastgoedportefeuille
Ben jij in het bezit van meerdere panden? Ook voor het verduurzamen van je vastgoed kun je bij mij terecht. We bespreken je wensen en plannen en inventariseren de huidige situatie. Vervolgens maken we een op maat gemaakt plan per gebouw.
Verduurzamen vastgoed: tips
Houd rekening met de timing. Moeten bepaalde installaties worden vervangen? Of moet er bouwkundig iets aangepast worden? Dan is dit een mooi moment om duurzame maatregelen door te voeren. Geld dat je kwijt zou zijn aan onderhoud, kun je in duurzame maatregelen trekken.
Nu je toch bezig bent: kijk breder dan alleen verduurzamen. Zo is dit een goed moment om meteen rekening te houden met bijvoorbeeld comfort en brandveiligheid. Ga je voor een slimme oplossing dan is jouw vastgoed niet alleen duurzamer, maar ook gezonder, veiliger en fijner voor de mensen die er in werken.
Denk goed na en laat je adviseren over de financiële afspraken die je maakt. Mensen die over de financiering gaan moeten op tijd worden betrokken bij de plannen. Maar ook de eindgebruikers (bijvoorbeeld huurders) moeten goed op de hoogte zijn van de veranderingen.
Verduurzamen vastgoed is een totaalplaatje
Het verduurzamen van vastgoed is meestal niet een kwestie van een paar installaties vervangen. Het een hangt samen met het ander. Is de isolatie niet goed? Dan is een warmtepomp zonde van je geld. Ik inventariseer het totaalplaatje en geef je daar een onafhankelijk advies over. Uiteraard houd ik rekening met al jouw wensen en specifieke omstandigheden.
Verduurzamen vastgoed: BREEAM-duurzaamheidslabel
Een duurzaam gebouw bespaart je kosten, is gezonder én toekomstbestendig. En het voegt waarde toe. Zeker wanneer het op papier staat met behulp van een BREAAM-keurmerk. Ik ben BREEAM-NL Expert (advies) en Assessor (controle en validatie) voor BREEAM-NL Nieuwbouw & Renovatie en BREEAM-NL In Use. Neem gerust contact met me op wanneer je er meer over wilt weten.