Skip to main content

Als Expert verduurzaming bedrijfspanden ben ik veelal actief in bestaande kantoren, waarbij de gebouweigenaar de vraag stelt, wat heb ik eraan om te verduurzamen, want ik verhuur het pand toch en energieverbruik is hun probleem. Voordelen van mijn investeringen liggen dan bij de huurder. Dit is best een teleurstellende gedachte, want ook als gebouweigenaar heb je er veel aan om je bijdrage te leveren in het verduurzamen van je verhuurpand. Immers heb dit ooit aangekocht om te beleggen en geld mee te verdienen of pensioen op te bouwen.

Wat gebouweigenaren, maar ook huurders, niet altijd weten is de verplichting op het kantoorpand om op 1 januari 2023 minimaal energielabel C te hebben. Ik kwam volgende plaatje tegen uit 2017, waaruit blijkt dat we hier nog lang niet zijn, maar soms zijn eenvoudige investeringen al voldoende om een labelstap te maken en daarmee te voldoen.Als Expert verduurzaming bedrijfspanden ben ik veelal actief in bestaande kantoren, waarbij de gebouweigenaar de vraag stelt, wat heb ik eraan om te verduurzamen, want ik verhuur het pand toch en energieverbruik is hun probleem. Voordelen van mijn investeringen liggen dan bij de huurder. Dit is best een teleurstellende gedachte, want ook als gebouweigenaar heb je er veel aan om je bijdrage te leveren in het verduurzamen van je verhuurpand. Immers heb dit ooit aangekocht om te beleggen en geld mee te verdienen of pensioen op te bouwen.

Wat gebouweigenaren, maar ook huurders, niet altijd weten is de verplichting op het kantoorpand om op 1 januari 2023 minimaal energielabel C te hebben. Ik kwam volgende plaatje tegen uit 2017, waaruit blijkt dat we hier nog lang niet zijn, maar soms zijn eenvoudige investeringen al voldoende om een labelstap te maken en daarmee te voldoen.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Ook is al snel een stap naar B of zelfs A te maken. Belangrijk? Nog niet, want volgens de wet is het nog niet verplicht. De huurder kan echter wel vragen om het energielabel, hier heeft hij recht op. Dus elk bedrijfspand wat verhuurd wordt moet dus al een energielabel hebben.

Energielabel is wetgeving en niet sexy en dus meestal geen reden om een maatregel te nemen. Maar goed het pand moet wel verhuurd blijven en als de buurman wel gaat investeren in een duurzaam gebouw, waarbij een huurder minder energie gaat verbruiken en ook misschien een hoger comfort heeft, zal deze misschien wel verhuizen naar de buurman.

Verduurzamen betekend verhuurd blijven op lange termijn.

Dus hiermee is de eerste twee redenen, waarom een gebouweigenaar moet verduurzamen al genoemd.

–      Energielabel C verplichting per 1 januari 2023, dus voldoen aan de wet. Dit kost geld.

–      Verhuurd blijven en geen leegstand krijgen. Dit levert geld op.

Verder zal een bedrijfspand mogelijk niet meer voldoen aan de huidige eisen van comfort. Ventilatie eisen zijn zeker na de komst van Covid-19 erg vergroot, maar ook is de veeleisende huurder op zoek naar gebouwen, waarbij het klimaat beter is. Individuele temperatuurregeling is wenselijk, maar ook meer koeling wordt vaak gevraagd. Samen met verduurzamen is dit comfortprobleem mooi op te lossen door de mechanische ventilatie zonder warmteterugwinning te vervangen voor een luchtbehandelingskast met warmteterugwinning en/of de luchtbehandelingskast te vergroten door meer lucht in het pand te brengen om zo te voldoen aan hoge ventilatie eisen en de kans op ziektes, uitval en hoge CO2 gehaltes te beperken. Daarnaast zal de koeling en verwarming meer individueel moeten worden. De gebruikers stellen steeds hogere eisen aan de zelf regelbaarheid van de temperatuur. Gezondheid en welzijn is steeds belangrijker.

–      Hoger comfort geeft tevreden gebruikers. Dit kost geld.

–      Verhuurd blijven en geen leegstand krijgen. Dit levert geld op.

Verduurzamen moet gebeuren middels een integrale aanpak. Nemen we het energielabel als kapstok voor de verduurzaming dan zal isoleren, LED-verlichting, PV-panelen, warmteterugwinning en duurzaam verwarmen en koelen automatisch langskomen. Doen we dit slim dan is het genoemde comfort in een pand ook al verbeterd.

Dit zegt natuurlijk alleen iets over de energiehuishouding, maar verduurzamen is veel meer.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Een duurzaam pand is een pand waar we ook verantwoord om gaan met waterverbruik, afvalstromen en vervuiling en kijken we naar de mogelijkheden van mobiliteit en gezondheid. Kijken we op die manier naar een bestaand pand is een overweging om een BREEAM-NL In Use certificering te gaan toepassen al snel interessant.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Als de investeringen slim worden gedaan, rekening houdend met de BREEEAM-NL eisen, zal een hoge score mogelijk zijn en heeft u al gebouweigenaar niet alleen een duurzaam pand, maar ook een certificaat van duurzaamheid.

Fijn voor de gebruikers, maar wat levert het op voor de gebouweigenaar.

–      Beter verhuurbaar kantoorpand met aantoonbare duurzame eigenschappen, waardoor huurders sneller zullen kiezen voor het pand.

–      Minder klachten van gebruikers

–      De waarde (GRESB) van het pand gaat om hoog, waardoor investeringen op termijn zich terugbetalen.

–      Als eigenaar een duurzaam imago.

–      Kansen op betere (goedkopere financieringen.

Kortom investeren in duurzaamheid loont voor de gebouweigenaar als hierbij integraal gekeken wordt naar de investeringen. Als Expert verduurzaming vastgoed kan ik daarbij helpen. Mijn specialisme op het gebied van koelen, verwarmen en ventileren samen met BREEAM-NL expert en assessor komt goed van pas en zorgt er voor dat ik goed kan adviseren hoe en welke investeringen gedaan kan worden om het pand te verduurzamen en ook nog te voldoen aan de wetgeving.